Großglockner s PREVYKom 14/14

30. apríl 2023 – riport  

Spolu: 1 členka + 12 členov zájazdu + 2 inštruktori = 14 x Großglockner 

Zasa sa lavinári spriahli s rosničkármi a podarilo sa im striedať v Hohe Tauern SLN 3 a SLN2. Kamera na parkovisku Glocknerwinkel 1924 mnm našťastie ukázala, že reťaze ani zimné pneu netreba. Zbalili sme „iba“ svätú lavínovú trojicu.  

Sobotňajší začiatok od auta po Luckner Hütte 2241 mnm bol ukážkou, ako to bude ďalej. Skialpoši sa rútili okolo nás, snehu pribúdalo. Naložili sme 3 kúsočky batožiny do nákladnej lanovky a s bezuzdným, ničím neodôvodneným optimizmom sme zazvonili na Stüdlhütte 2802 mnm.

Hore fičal vietor, nula bodov. Vyložili sme bágle, prebalili sa a začalo zabáranie do snehu. Ozaj to bolo na lyže alebo snežnice, z diaľky bolo vidno, ako  splazy križovali našu zajtrajšiu cestičku… Hore pri chate už prituhlo, takže v nedeľu ráno sa až tak nezabáralo.

Ráno pri výstupe aj na vrchole striedavo nejasno. Pred chatou rutinná kontrola piepsov, ľadovec Ködnitzkees bol pokrytý snehom, dobre zamaskované trhliny sa tvárili, akože nie sú… Výstup bol OK, bryndziarske družstvo (LM+ZV) išlo na hrebeň ako prvé. Priebežné istenie o oceľové tyče, pred nami, za nami, oproti nám sa motali lanové družstvá i sólisti: skialpinisti, ktorí si lyže nechali kdesi na Glocknerleitel. Tlačenica na Kleinglockneri bola podľa očakávania, Liptáci sa v tom čase už fotili v 3789 mnm na vrchole. Výstup z Glocknerscharte na vrchol bol OK, cca II.st.UIAA, zostup po hrebeni zasa s maškarádou s 19 slučkami rovnako ako pri výstupe. Z hrebeňa nadol na zahmlený Bahnhof sme po rozbitom firnovom schodišti ťapkali aj s fixom a prusíkmi. Ľadovec Ködnitzkees bol ešte viac rozjazdený ako ráno, ale všetky trhliny rosničkári dôkladne zamaskovali.

Po večeri na kutě, ráno nám Seilbahn nebojácne zviezla nejaké srandičky (5 €/ks). Na parkovisku sme sa prebalili, rozlúčili a opäť stretli v Kals am Großglockner. Miestny symbolický cintorín = zoznam obetí a citáty Dionýza Štúra, vyhliadli sme si vhodný riadok a už len posledné ahoj na cestu domov. Do sídla PREVYKu to býva cca 1000 km.

Foto: Peťo, Vojto, ja

Súvisiace články: 2014, 2016, 2017, 2018, 2019

peter.kalensky (kysláryba)džímejl.kom , PREVYK

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *