Alpské vrcholy na druhý pokus

Úplnou náhodou som získala informáciu, že kancelária pre turistiku v Obervellachu v Korutánsku v Rakúsku pokračuje vo viac ako desaťročnej tradícii v organizovaní „týždňa vysokohorskej turistiky“, ktorú začala pod názvom Týždeň putovania po horách s batohom na chrbte, ktorý je určený pre každého. Pri tomto podujatí sa nevyžadujú žiadne skúsenosti s turistikou, účastníci sa rozdelia do viacerých skupín podľa výkonnosti, ktorú preveruje výstup hneď v prvý deň na vrchol Auernig (2130 m).

Viac ako šesťdesiat turistov najmä z Nemecka a Rakúska, ale aj z Luxemburska a prvýkrát aj zo Slovenska pod vedením skúseného horského vodcu Wolfganga Schupfera a spolu s ďalšími turistickými cvičiteľmi malo na programe na každý deň jeden vrchol v regióne národného parku Hohe Tauern a Lienzer Dolomiten.

V nedeľu, 22. septembra 2002, sme vystúpili cez vrchol Auernig (2161 m) pod vrchol Maresen Spitze (2915 m) do nadmorskej výšky viac ako 2500 m a ďalej sme vo výstupe nepokračovali pre hustú hmlu ako v práčovni a vôbec sme netušili, že to bol posledný deň tohto týždňa bez snehu.

V pondelok nás autobus priviezol po ceste plnej serpentín a na niektorých miestach takej úzkej, že som pochybovala o tom, či tam autobus vôbec dokáže prejsť, do Lienzer Dolomiten k Dolomiten Hűtte (1620 m) a odtiaľ sme pokračovali ďalej ku chate Karlsbader Hűtte. V nadmorskej výške 2260 m náš plán pokračovať vyššie zmarili vrtochy počasia, zaskočila nás pani zima teplotou okolo nuly, vytrvalým snežením a vianočnou fujavicou. O chvíľu sme kráčali asi dvadsaťcentimetrovou snehovou pokrývkou.

Prekvapilo ma, že chatu vlastní Nemecký alpský zväz. Táto skutočnosť nie je ojedinelá, je to tak preto, že chaty v Alpách stavali najmä nemecké zväzy a teraz sa prenajímajú rakúskym prevádzkovateľom.
Aby sme boli v obraze, čo sa týka rozpočtu v týchto zariadeniach, prísne sa rozlišujú návštevníci na členov a nečlenov alpských turistických zväzov. Napríklad ubytovanie pre člena v nocľahárni stojí 10 Euro a nečlena 20 Euro. Každý návštevník chaty prispeje čiastkou 0,5 Euro na ochranu životného prostredia a 0,1 Euro na záchrannú službu, ktorú vyberajú pri konzumácii. Zaujal tiež oznam upozorňujúci na výskyt nového živočíšneho druhu v týchto nadmorských výškach. Je to nový druh prasiatka, ktoré si naberie do hôr, čo vládze uniesť a potom všetko skonzumuje. Odpadky sú však príliš ťažké, aby ich znieslo do doliny, a tak potom pri ďalšej návšteve sa váľa vo vlastnom chlieve, ktoré po sebe zanechalo.

Tretí deň vytrvalý lejak v doline spôsobil, že výstup na vrchol Säureck (3085 m) sme museli odložiť na neurčito a v múzeu národného parku Hohe Tauern sme si pozreli film, ktorý nám priblížil jeden z najväčších výskytov vrcholov nad 3000 m na našej modrej planéte.

Druhý deň nás autobusy vyviezli cez najvyššie položenú obec v Rakúsku ku Sadnighausu (1876 m) a vystúpili sme na vrchol Mohar (2604 m). Odmenou za výstup opäť skoro v tropických podmienkach bol prekrásny pohľad na Grossglockner, ktorý sme po zostupe ďalej obdivovali z príjemnej reštaurácie Alpengasthausu Glocknerblick.

Tretí deň sme cez Kaponiggraben vystúpili k Moosbodenhűtte. Prekvapil nás majiteľ peknej chaty a priateľsky ponúkol typickú ovocnú pálenku. Dozvedeli sme sa však, že pri úraze v horách sa vykonávajú aj alkoholové testy a v prípade konzumácie alkoholu poisťovňa nie je povinná plniť v plnom rozsahu, a tak poháriky ostali plné. Cez Seescharte (2675 m) sme začali zostupovať na chatu Arthur Schmid Haus (2275 m), na ktorej sme prenocovali. Stojí za zmienku, že táto chata má vlastnú elektráreň, čistiareň odpadových vôd a kúpeľne ako v hoteli s viacerými hviezdičkami. Rušnú noc strávila väčšina účastníkov v nocľahárni, kde v jednej kóji bolo buď štyri alebo päť lôžok a v jednej nocľahárni 8 takýchto kójí. Niektorí si však vopred rezervovali izby len s niekoľkými posteľami.

Z chaty sa druhý deň ráno pokračovalo na Säuleck (3085 m), ale v podmienkach ako minulý rok, sneh dážď a primrznuté skalné platne, hmla a nulová viditeľnosť. Potom sme zostúpili do doliny a vrátili sa do Obervellachu.

Vrcholom týždňa bol plánovaný vrchol Spielman (3027 m) v tieni najvyššieho vrchola Rakúska, Grossglocknera. Z Glocknerhausu sme cez Trogeralm vystúpili do sedla Pfandlscharte (2663 m), ale napriek pohľadnicovému počasiu sme nepokračovali pre ľadové platne a čerstvý sneh až na vrchol. Cestou späť sme sa stavili v čarovnom mestečku Heiligenblut, kde z každého kúta vidno Grossglockner.
Posledný deň sa tradične vystupuje na Polinik (2784 m), na domáci vrchol mestečka Obervellach a týždeň vysokohorskej turistiky tu končí rozlúčkovým obedom spojeným s večerou.

Tento rok napriek tomu, že počasie sa vydarilo oveľa lepšie ako minulý rok, vyskytlo sa niekoľko drobných úrazov, ako odreniny a jeden úraz hlavy, ktorý horský vodca na mieste zošil. Prvý rok to bol týždeň septembrovej turistiky v zimných podmienkach, druhý rok v prvej polovici týždňa sa dá označiť ako tropický, veď vo výške 2 800 m bola teplota okolo 28 stupňov a tak sa nechajme prekvapiť, ako označíme ten nasledujúci.

Mimochodom, nechcete sa pripojiť aj vy?

Základné informácie:

V ponuke sú dva účastnícke poplatky: s raňajkami 375 Euro a s polpenziou 435 Euro na osobu, 7 nocí.
Polpenzia – raňajky – bohaté bufetové stoly, večera: polievka, hlavné jedlo, dezert.

Paušálna cena obsahuje:
– ubytovanie v dvojposteľovej izbe s kúpelňou a WC, TV SAT, raňajky
– darček (minulý rok košeľa určená na turistiku s teflonovým vláknom), tento rok turistický ruksak (väčší), údajne jeden z najlepších v tejto triede, aký je na rakúskom trhu
– každý deň horský vodca a sprievodcovia
– transfery do východiskových bodov a preprava späť do miesta ubytovania prenocovanie na vysokohorskej chate s večerou a raňajkami preprava lanovkou
– obed pri rozlúčke na chate s hudbou, večera na ďalšej vysokohorskej chate

Prípadným záujemcom rada poskytnem ďalšie informácie, pomôžem s komunikáciou v nemeckom jazyku.

Kontakt:

Miroslava Dulová
Klenová 15
831 01 Bratislava
tel.: 0905-650 100 alebo 02-54 777 283
email:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *