Poistenie HZS – nova verzia

Na začiatku bielej sezóny pár doplnení…

"Na začiatku bielej sezóny pár doplnení najmä pre lyžníkov a zopár upresnení situácie v texte. Tradičné zvýraznenie žltou pripomína upozornenie mamky Eskimáčky: Nepapaj žltý sneh!"

Link na predchádzajúcu verziu:
https://www.svts.sk/index.php?a=370&PHPSESSID=8ac67b608feb7c8496d263c5539422d

Niekoľko poznámok k poisteniu zásahu Horskej záchrannej služby ( 28.12.2011)

NOVÉ !!! Stručný galaktický sprievodca stopára   po poistení na zásah HZS na Slovensku

alebo: na začiatok  FAQ od  tých, čo nechcú veľa čítať.

Otázka  : Chodím von do lesa, na hory. Mám sa poistiť ? Odpoveď  :  prečítaj bod   3.  Ak chodíš   do zásahového územia  HZS,  odpoveď  je  ÁNO.

Otázka : Mám si uzavrieť  poistenie na  1 deň,  alebo na dlhšie ? Odpoveď:  ak chodíš  zriedka:  stačí nezabudnúť urobiť si poistenie na deň už od 0,49 €. Choď na bod 8. a  vyber si. Ak chodíš každý víkend,   alebo stále zabúdaš,  ročné poistenie    od  12,95 €  vyjde lacnejšie.

Otázka :   zabudol som si  urobiť si poistku na jeden deň ,  čo robiť ?

Odpoveď:   ak si ešte dakde na ceste : urobíš si aj v  turistických centrách v hoteloch, obchodoch,  na  staniciach  ŽSR a TEŽ.

Keď si  už si na túre :  nájdi  signál GSM, pripoj sa na internet  alebo  zavolaj/pošli SMS  dakomu, kto má internet, internetbanking  a strávi   desaťminútovku pri počítači (  8.1.  alebo 8.5) . Alebo  pošli prázdnu  SMS na 6655  a za  10 minút si to vyťukáš aj sám ( SMS poistenie,  bod 8.5. ) už od 0,50 € + event.poplatky operátorovi.

Otázka :  nemám poistenie  a  stal sa mi úraz. Má zmysel ešte skúšať robiť si poistku cez  SMS alebo cez net ?  Odpoveď:   Hmmm,  asi už  nie,  mal by si  radšej prestať strácať čas a  zavolať si pomoc. Ďalšia otázka ?

Otázka  :  Lyžujem   na zjazdovkách. Mám sa poistiť ? Odpoveď :  Nie, poistenie máš v cene lístka na vlek ( bod   3.)

Otázka  :  Šľapem na pásoch na zjazdovke. Mám sa poistiť ? Odpoveď :  Áno,  lebo nemáš lístok na vlek, v cene ktorého je  poistenie na zásah HZS v SR  ( bod   3.)

Otázka  :  Šľapem na pásoch na zjazdovke. Mám sa poistiť ? Odpoveď :  Áno, poistenie je v cene lístka na vlek ( bod   3.)

Otázka  :  Používam  vlek a jazdím freeride mimo zjazdovky.  Mám sa poistiť ? Odpoveď:  Áno, lebo v cene lístka na vlek je  poistenie zásahov Horskej služby na vyznačených lyžiarskych tratiach  v stredisku, v ktorom skipassy platia, počas prevádzkových hodín strediska

Otázka  : čo mám robiť, ak nemám čas/možnosť chodiť po poisťovniach  a vybavovať si poistenia ?

Odpoveď :  V turistických centrách v hoteloch, obchodoch,  staniciach. Ak  to chceš riešiť  dopredu  s dostatočným náskokom, nie na poslednú chvíľu :     buď online  cez internet (  8.1.  alebo 8.5)     alebo telefonicky  ( bod  8.3.   pondelok až piatok od 7:00 do 18:00).

Otázka  :  Chodím aj  do Álp : mám si robiť  oddelene poistenie na Slovensko a na  zbytok galaxie ?

Odpoveď :   skoč  na  12. , poistenie záchrany u členov OeAV je celosvetovo a  tých  cca 54 – 56 € členského OeAV sa ti  aj „vráti"  v zľavách za 5  nocí na  alpských chatách.

Otázka  :  bude mi stačiť tých 10 000 € na prípadnú záchranu ?

Odpoveď :    Väčšina záchraniek je za 200 – 300 €, ale ak chceš mať istotu, že záchranku nebudeš platiť  z vlastného, vyber si v bode 8., alebo skoč rovno na 12.

Otázka  :  idem lyžovať  do ČR, kryje  mi táto slovenská poistka na zásah HZS  aj zásah Horskej služby ČR?

Odpoveď :   Nie,  nestačí ani na pešiu turistiku, ani na bežky/lyže, ani NA  ZJAZDOVKE, ani pri lezení !  Viď  11.,12.

OBSAH:

1. VÝPALNÍCI POD TATRAMI ???

2. Niekoľko poznámok k poisteniu zásahu Horskej záchrannej služby (v Slovenskej republike)

3. Ktoré sú tie slovenské hory, v ktorých je zásah HZS spoplatnený?

4. Ak postihnutý nie je poistený na zásah HZS: mám zavolať „horskáčov"?

5. Drobná odbočka k telefonovaniu

6. Pešo alebo po zemi: kedy „sa platí vrtuľník"?

7. Späť k poisťovniam

8. Poďme už konečne k veci (slovenské poisťovne v abecednom poradí)

8.1. ALLIANZ – SP

8.2. EURÓPSKA CESTOVNÁ POISTOVŇA

8.3. GENERALI

 8.4.KOOPERATIVA:

8.5. UNION

8.6. UNIQA

8.7. WÜSTENROT

9. Ako teda na slovenské poistenia zásahu HZS v slovenských horách

10. Spoplatnenie zásahu Horskej služby Českej republiky  (HS ČR).

11. Ako teda na poistenie zásahu HS ČR:

12.  AT LAST, BUT AT THE BEST: OESTERREICHISCHER ALPENVEREIN, teda Rakúsky alpský zväz.

13. Záver

1. VÝPALNÍCI POD TATRAMI???

(Ale nie, to len skúšam, ako by to asi vyzeralo, keby o dačom takom napísal jeden známy český zádverovo – bulvárny server. Ten to však nenapíše, pretože do tejto situácie sa dostáva iba zopár postihnutých občanov SR v českých horách. Takže pokračujeme potichu a slušne….)

Ostatná aktualizácia článku Niekoľko poznámok k poisteniu zásahu Horskej záchrannej služby nie je zasa taká stará, tak čo tu zasa spamujem? Letná sezóna v slovenských horách za nami, zimná sa rozbieha, ticho po plešine, v zásahových oblastiach sa za zásah HZS platí, na zjazdovke stačí mať lístok na vlek a záchranu zabezpečí prevádzkovateľ lanovky. Vsjo jasno, začem bukvy?

 Qeci: ako je to za riekou Moravou? pýtavaval sa ma škriatok pochybnosti. Moja odpoveď stále bola taká, ako rečie klasik: Im Westen nichts Neues. Zákon o Horskej službe Českej republiky (HS ČR) neexistuje, HS v ČR je bezplatná, tak vo co go?

Všetko inak. Zákon o HS  síce v Čechomoravii neexistuje, ale existuje HS ČR, o.s. a za záchranu zaplatíš HS ČR o.p.s., Cica moja.

Tak ako to dnes chodí, Veľký Brat ťa stále sleduje. Našiel ma Veľký Brat Google a na mňa (dlhoročného autora týchto kompilácií  pochybných linkov a nezáživných  citácií) z mailu vyskočila otázka:

„Za zlomenú slovenskú lyžiarsku ruku treba HS ČR zaplatiť 185 € za ošetrenie pri vrcholovej stanici na zjazdovke a transport skútrom HS k sanitke. Z ďalších 294 € za sanitku a ošetrenie v neďalekej traumatologickej ambulancii slovenská zdravotná poisťovňa preplatí 20 €. Kde udělali soudruzi chybu?"

Na prvý pohľad som si povedal: nikde, všetko je iba omyl a zlý sen, všetko sa vysvetlí, take it easy. Hlavne, že slovenskí doktori zdarne dokončili to, čo začal ich podhorský kolega.

Dal som druhý pohľad, začal som googliť. Nenašiel som dokopy nič, žiadny zákon o HS ČR alebo čosi  podobné, na základe čoho by boli tieto sumy fakturované. Iba trojjazyčný „Cenik specialnich vykonů Horske sluzby CR, o.p.s." Ooops!

Objednal som novú klávesnicu k desktopu namiesto tej rozbitej a kým mi prišla, nemrhal som časom a zavolal som priateľovi na telefóne na číslo začínajúce +420… On má priateľa na telefóne tiež (je  právnikom, to teda musí byť Partička!), slovo dalo mail a link a Heuréka !!! V českých zákonoch  je predsa len (veeeeeľmo dobre schovaných) pár § § § o HS ČR. Horskáči na základe „Ceniku" posielajú faktúry nič netušiacim zahraničním účastníkům zájezdu rovnou v angličtině jenom tak fičí. Kto by nezaplatil, ten môže rátať s korešpondenciou z advokátskej kancelárie http://www.anwalt-in-stuttgart.de/ , ktorá zastupuje HS ČR, o.p.s. v západnej Európe. To ma inak pobavilo. Pri spôsobe informovania (jemne povedané) o  spoplatnení zásahu HS ČR, gramatických chybách v „Ceniku…" a pri spôsobe (ne)informovania  zachraňovaných o úhrade za výkon by som čakal kontakt na kohosi s domicilom kdesi sakra východnejšie od 22 poludníka.

Ale prebuďme sa a hop späť na západný breh rieky Moravy. Neveríte? Vážení slovenskí turisti, horolezci a lyžiari, skúste nechať sa nepoistení zachrániť horskáčmi v ČR a uveríte/zaplatíte. Na moju otázku ohľadom možnosti poistenia na zásah HS ČR náčelníkovi HS mi odpovedala rovno právnička z príslušného ministerstva. Zároveň menovala poisťovňu, od ktorej rieši spracovateľ poistných udalostí HS ČR najviac poistných udalostí.

Postihnutá zlomená ruka si ani nevydýchla a bola promptne preložená zo skútra HS ČR do nezmluvnej sanitky a odvezená k nezmluvnému poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti (zmluvní v tomto regióne ani nie sú, tvrdil mi MUDr. Nezazmluvněný). Čo sa týka úhrady 294 € za transport sanitkou a za ošetrenie zlomenej ruky v nezmluvnom zdravotníckom zariadení, slovenská zdravotná poisťovňa skúsila plán B a postúpila vec Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktorý o tom jedná so svojím českým náprotivkom. Ani Európsky preukaz zdravotného poistenca totiž nekryje náklady pri ošetrení v zdravotníckom zariadení a u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti (včítane sanitky s kilometrovou sadzbou prezidentskej limuzíny ), ktorí nie sú napojení na miestny systém verejného zdravotného poistenia.

Čítajte ďalej doooole v odsekoch 10. a 11. k spoplatneniu a poisteniu zásahu HS ČR.

•2.  Niekoľko poznámok k poisteniu zásahu Horskej záchrannej služby v Slovenskej republike

Od 1. júla 2006 sa na Slovensku začalo platiť za zásah Horskej záchrannej služby

 (HZS). „Horská" verejnosť sa dívala na túto novinku s nedôverou, rovnako sa dívala aj na poistenie, ktoré začali ponúkať slovenské poisťovne. Zdalo by sa, že za ten čas si už na to ľudia zvykli a každý si včas vyberie produkt, ktorý mu vyhovuje. Nie je tomu celkom tak. Základných informácií je rovnako ako predtým, pribudli reklamy v TEŽke,  linky na zádverových serveroch a pribudla aj možnosť uzavrieť si poistenie cez internet alebo cez SMS. Aj dnes si časť zásahov hradia daktorí postihnutí, ktorí sa buď zabudli poistiť, alebo vedome sa nepoistili s tým, že im sa predsa nič nemôže stať. Na fórach sa dookola opakujú diskusie o tom, čo a kde je poistené, koľko to stojí a podobne.  Podľa  ankety  na http://www.tatryportal.sk/  sa 24% návštevníkov portálu  poisťuje  pre riziko horských športov" len občas   a 22% sa nepoisťuje vôbec.

Nedovolím si (takisto ako v pôvodnej  kratučkej  verzii tohto článku z októbra 2006 ) kompletné porovnanie, lebo porovnať mnohostranové poistné podmienky na pár riadkoch nie je možné. Nemusím zachytiť ani prípadné drobné zmeny v poistných podmienkach a zmluvných dojednaniach, ktoré poisťovateľ časom mohol urobiť.

Kde je to možné, uvádzam link na zdroj. Rozcvičte si pravý ukazovák, lebo kým dočítate týchto šesť strán, uklkáte sa do skakavenia.

3. Ktoré sú tie slovenské hory, v ktorých je zásah HZS spoplatnený?

Zákon o HZS č. 544/2002 Z.z. a vyhláška č.467/2007 Z.z. http://www.hzs.sk/index.php?lang=sk&site=zakon hovoria: Belianske Tatry, Malá Fatra, Nízke Tatry, Pieniny, Stredné Beskydy, Slovenský raj, Veľká Fatra, Vysoké Tatry, Západné Tatry.

§ 11

Práva a povinnosti osôb v horskej oblasti

(2) Osoba, ktorá sa nachádza v horskej oblasti, je povinná

e) uhradiť horskej službe náklady spojené s výkonom záchrannej činnosti alebo s pátraním, ktoré sa jej týkajú okrem fyzických osôb, ktoré nie sú plnoleté, a fyzických osôb, ktoré nemajú spôsobilosť na právne úkony.

Pri pohybe v týchto pohoriach by mal mať zodpovedný človek uzavreté poistenie na zásah HZS, aby prípadnú rozsiahlu záchrannú akciu HZS nemusel hradiť sám alebo jeho pozostalí.

Na zjazdovkách :

§ 8

Povinnosti a oprávnenia prevádzkovateľa lyžiarskej trate a prevádzkovateľa zariadenia určeného na  osobnú lanovú dopravu

(1) Prevádzkovateľ lyžiarskej trate je povinný

d) zabezpečiť pri úraze na lyžiarskej trati prvú pomoc a podľa potreby prepravu zranenej osoby do miesta,  kde sa jej poskytne neodkladná zdravotná starostlivosť.

•4.   Ak postihnutý nie je poistený na zásah HZS: mám zavolať „horskáčov" ?

„Říkal jsem, že se vrátím, Dougu Badmane, a také jsem říkal, že se mnou přijde zákon."

Zákon hovorí jasne:

§ 11

Práva a povinnosti osôb v horskej oblasti

c) ohlásiť bezodkladne horskej službe poškodenie zdravia alebo nezvestnosť inej osoby v horskej oblasti a informácie súvisiace s poškodením zdravia alebo s nezvestnosťou inej osoby v horskej oblasti

•5.  Drobná odbočka k telefonovaniu

Telefónne číslo pre  núdzové volanie na HZS je 18 300. Systém nás však môže prepojiť aj na HZS v inom pohorí, takže môže byť výhodnejšia aj priama linka na operačné stredisko HZS v danom pohorí. http://www.hzs.sk/index.php?lang=sk&site=kontakty. Ak je na mieste nehody slabé pokrytie signálom GSM a hovory „padajú", v núdzi je niekde možné odoslať SMS na mobilné číslo kamarátovi , ktorý informuje HZS. Spätné overenie a vyžiadanie ďalších informácií zo strany HZS je v tomto prípade problematické.

Výhodné je aj použiť číslo 112, teda integrovaný záchranný systém. Dá sa použiť ZATIAĽ aj v prípade, že volajúci nemá kredit, nemá roaming alebo v MT nie je SIM karta. ZATIAĽ píšem preto, že kvôli častému zneužívaniu linky 112 sa uvažuje o zrušení tejto možnosti.

V prípade preťaženia siete mobilného operátora majú volania cez 112 prednosť. Pri volaní v pohraničí (napríklad vo Vysokých Tatrách cez Poľsko) je vhodné si žiadať spojenie s operačným strediskom HZS (napr. pri nehode vo Vysokých Tatrách žiadať si HZS v  Starom Smokovci ).

Je možné kontaktovať aj dobrovoľnú horskú službu. Na Slovensku je viacero občianskych združení, ktoré zabezpečuje pomoc na horách http://www.horska-sluzba.sk/index.php?s=poslanie

•6.  Pešo alebo po zemi: kedy „sa platí vrtuľník"?

Zachraňovaný hradí technický zásah – teda pátranie, vyslobodzovanie, transport postihnutého príslušníkmi HZS http://www.hzs.sk/index.php?lang=sk&site=faq. Takisto hradí aj prípadnú dopravu príslušníkov HZS k zásahu vrtuľníkom VZZS. Cena letovej hodiny je cca 2 000 €. Doprava vrtuľníkom MV, A-SR sa nespoplatňuje.

Zásah Vrtuľníkovej zdravotnej záchrannej služby ATE (Air Transport Europe, telefón 18 155) http://lzs.ate.sk/?mod=public&go=faqhradí zdravotná poisťovňa. Teda ak sa záchrana pri nehode, úraze, náhlom zhoršení zdravotného stavu udejú:

Za poveternostných podmienok, ktoré umožňujú let vrtuľníka (aj potme!)

v  teréne, kde môže vrtuľník pristáť alebo spustiť palubným navijakom záchranárov VZZS a následne transportovať postihnutého je celý zásah hradený zo zdravotného poistenia.

O nasadení vrtuľníka rozhodujú operátori IZS, HZS, VZZS podľa vhodnosti poveternostných podmienok na let, naliehavosti zásahu a mnohých ďalších faktorov. Či je niekto poistený alebo nie, hrá menšiu úlohu ako zdravie a život človeka. Vo vzduchu rozhoduje vždy veliteľ vrtuľníka = pilot.

Vezmime si príklad: pekné počasie, Tatry plné ľudí a niekto nepoistený sa zraní v teréne, kde je potrebná asistencia HZS. Je pravdepodobné, že príslušníci HZS priletia vrtuľníkom, aby sa ušetril čas pri transporte. Pri pozemnej záchrane a následnom transporte by mohli niekde inde chýbať 4-8 „horskáči", ktorí by v tom čase niesli nepoisteného postihnutého na nosidlách dole dolinou. Nehovoriac o tom, že je tu nebezpečenstvo z omeškania a následného ohrozenia života.

Napríklad http://www.hzs.sk/index.php?lang=sk&site=archivsprav&id=1048 po páde lyžiara neďaleko prítomní príslušníci HZS začali organizovať pozemný zásah. Zranenie hlavy sa však ukázalo vážnejšie, ako pri prvotnom vyšetrení, následne bol privolaný vrtuľník.

Na Mikuláša http://lzs.ate.sk/?mod=public&go=clanky&i=792&page=

zraneného zachraňovali záchranári VZZS a vrtuľník, hradený zo zdravotného poistenia (EPZS) a  jeho dvoch kolegov odprevadili do bezpečia záchranári HZS http://www.hzs.sk/index.php?lang=sk&site=archivsprav&id=1293  a teda  záchranu  uhradili zachraňovaní, alebo ich poisťovňa.

Výška faktúry za záchranu je vyčíslená podľa sadzobníka HZS, ktorá môže narásť aj do výšky cca 10 000 € z dôvodu použitia vyslobodzovacej techniky, vrtuľníka, pri vyššom počte  zachranárov a pod.. Môže sa ale stať, že vyslobodenie zo steny s použitím vyslobodzovacej techniky a vrtuľníka trvajúce napr.hodinu je lacnejšie ako napr.dvojtýdňové pátranie po nezvestnom v „chodeckom" teréne, kde je do pátrania nasadených napr. 30 „peších" zachranárov každý deň.

7.  Späť k poisťovniam

Poistná suma 9 958 € alebo 16 597€ na záchranu sa môže zdať zbytočne vysoká pri vyvrtnutom členku na tatranskej magistrále. Takáto záchrana „za dve stovky" (teda za 200€) by rodinný/osobný rozpočet tak či tak nezruinovala.

Hneď v júli 2006 však bol medializovaný prípad desaťročného Thomasa, ktorý sa 13.7.2006 stratil v Roháčoch. Ukázalo sa, že ani ten „pol milión" (vtedy SK) by nemusel stačiť. Pre pripomenutie: www.hzs.sk/index.php?lang=sk&site=news&p=idnews:493
Dvojdenné pátranie stálo cez 622 000SK (20 646€), pričom prevádzkovateľ tábora nemal uzavreté poistenie. Následne sa členovia HZS vzdali časti mzdy, prispela vláda aj parlament, takže rodičia neplatili nič. Suma za záchranu by ináč zruinovala či už rodinný rozpočet, alebo organizátora detského tábora, v ktorom bol malý Thomas na prázdninách. Všetko dobre dopadlo, v septembri 2006 už nastúpil do školy.

Podľa novely zákona o HZS z r.2008 je povinná uhradiť horskej službe náklady spojené s výkonom záchrannej činnosti alebo s pátraním, ktoré sa jej týkajú, iba osoba vo veku nad 18 rokov, ktorá má spôsobilosť na právne úkony.

Faktúru za záchrannú činnosť HZS zasiela zachraňovanej osobe bez ohľadu na to, či je alebo nie je komerčne poistená na pohyb v horách. Komunikácia  s príslušnou poisťovňou patrí výlučne do kompetencie osoby, pre ktorú bola vykonaná záchranná akcia. V prípade, ak návštevník horských oblastí nemá uzatvorené poistenie na pohyb v horách a nemá dostatok prostriedkov na úhradu pohľadávky, má možnosť v zmysle zákona požiadať o úhradu faktúry za záchrannú činnosť formou splátok (zdroj: HZS)

Mnoho poistených zachránených osôb nezaplatí faktúry za záchranu, lebo čakajú, že HZS faktúru vystaví poisťovni, alebo že to poisťovňa dajako sama vyplatí prípadne faktúru vôbec neprevezmú. Je to možno dakedy spôsobené aj tým, že zachránený má za sebou stresový zážitok a  zabudne na túto povinnosť. Takto sa však môže stať, že im HZS vystaví penalizačnú faktúru.

Komplikované záchranky zo steny, hľadanie v lavíne, dlhodobé pátrania môžu stáť aj viac ako 10 000 € (napríklad http://www.hzs.sk/index.php?lang=sk&site=archivsprav&id=1009: cca 14 000€).

V poistných podmienkach majú poisťovne obvykle uvedené výluky na hrubé a vedomé porušenie pokynov HZS, alkohol, omamné látky a pod. Niektoré výluky (podotýkam, iba niektoré!) uvádzam menovite. Viaceré poisťovne nepoisťujú horolezectvo nad IV.stupeň UIAA a nepoisťujú (resp. obmedzujú poistenie) seniorov.

Poistné podmienky boli šité horúcou ihlou, čo potvrdzuje aj skutočnosť, že sa v niektorých spomína stále aj lyžovanie na upravených tratiach. Nedajme sa zmiasť, zo zákona predsa záchranu na zjazdovke v SR zabezpečuje prevádzkovateľ trate (na rozdiel od iných krajín EÚ). Buďme pokojní, nič sa nedeje, asi tieto klauzuly tam asi zostali pri prepracovávaní podkladov od európskych „matiek" našich poisťovní. V zahraničí totiž aj „domorodci" na zjazdovke potrebujú poistku.

Kuriozitou je výluka „turistika po ľadovcoch, turistika v náročnom teréne nad 3 500 m.n.m.". Zatiaľ je na Slovensku bezpredmetná, akosi ľadovce ani také vysoké kopce nemáme.

Poistná suma obvykle predstavuje hornú hranicu plnenia poistovateľa za všetky poistné udalosti spolu, ktoré vzniknú počas poistného obdobia. V praxi to značí, že ak si niekto uzavrie poistenie na poistné obdobie napr. mesiac na sumu 10 000€ a hneď o týždeň má smolu za 9 500€, do poistného obdobia už má nárok iba na 500€. Čo s tým? Riešenie je jednoduché: uzavrieť si novú poistnú zmluvu. Poistné plnenie je subsidiárne, teda je poskytované iba vtedy, ak sa nedosiahne náhrada z dalších (súkromných, zdravotných) poisťovní.

Krátkodobé poistenie v slovenských poisťovniach je a bude aj naďalej zaujímavé pre ľudí, ktorí sa pohybujú v slovenských horách iba príležitostne a nerátajú ani s výjazdmi do zahraničných hôr.

8.  Poďme už konečne k veci

a aby ma nikto neobvinil z reklamy/ohovárania, slovenské poisťovne, ponúkajúce poistenie na zásah HZS v slovenských horách – pekne v abecednom  poradí.

Zdá sa vám komplikované uzatvárať si poistenie pred každým výjazdom na slovenské hory? Uzavrite si celoročné poistenie na zásah HZS a máte to z krku.

Chodievate aj do zahraničia alebo plánujete tohto roku výjazd do zahraničia? Preskočte rovno na bod 12.

8.1. ALLIANZ – SP:

poistná suma 16 597 €, typy poistenia:

Štandard: pešia turistika iba po značenom chodníku, 0,66 € na deň, ročne 16,60€

Rizikové športy: turistika mimo vyznačených a otvorených chodníkov, alpinizmus, horolezectvo, skialpinizmus atď. denné poistné 1,66 € , ročné 38,90€.

Informácie, poistné podmienky a možnosť uzavrieť poistenie sú na pobočkách, telefonicky na 0800 122 222 (pracovné dni dni 7.00.-21.00) a na internete https://online.allianzsp.sk/hs/online/?idf=170#vypocet

Príklady na výluky

nehradí „plané poplachy" – nenahlásený neskorý návrat z túry a pod.

seniorov nad 71 r. nepoisťuje na rizikové športy a celoročne ani na Štandart

Ešte jedna špecialita Allianz-u: poistenie členov JAMESu (poistné v rámci členského). http://www.james.sk/articles.asp?pageid=16&id_dependency=2687     Poistná suma 3 319€ pokrýva „bežné" záchranky.

 

8.2. EURÓPSKA CESTOVNÁ  POISŤOVŇA

http://www.europska.sk/produkty/poistenie-na-slovensku

Poistná suma 12 500 EUR

 

SOS na horách Normál denné poistné 0,70 € ročné 17 €:

turistika – vychádzková a horská, biele športy na zjazdovkách

SOS na horách Extrém, denné poistné 1,40€ ročné 34€. Lyžovanie,

biele športy mimo zjazdoviek, paragliding, MTB, horolezectvo, lezenie na cvičných skalách, jaskyniarstvo

Príklady na výluky

pohyb v horskom teréne, ak bol vyhlásený 4. a vyšší SLN

hladina alkoholu v krvi 0,3‰ a viac, omamné látky

8.3.  GENERALI:

 poistná suma 9 958€ (300 000SK):

Out &Active Základ denné poistné 0,49 €, ročné 14,50€

turistika pešia alebo horská, bežkovanie, sánkovanie

Out &Active Extrém lyžovanie vo voľnom teréne, horolezectvo atď., denné poistné 1,32 € , ročné 29€

Príklad na výluky:

hrubé porušenie zásad pohybu v horách a pod.

Info na http://www.generali.sk/sk/zivotne-poistenie/urazove-a-nemocenske-poistenie/outactive/

Poistiť sa môžete  na pobočkách poisťovne, v obchodoch a ubytovacích zariadeniach vo Vysokých Tatrách, telefonicky  v pondelok až piatok od 7:00 do 18:00.na 0850 111 116,  0906 616 883. Poistenie platí od nasledujúcej polnoci.

8.4. KOOPERATIVA:

poistná suma 9 958,18 €, minimálna poistná doba 3 dni 1,49 € ďalšie dni za 0,50€, ročné 42,49€ Bez rozlíšenia druhu športu.

Poistenie je možné uzavrieť v rámci Tuzemského cestovného poistenia, produkt 393, na pobočkách poisťovne.

Príklad na výluky:

pri  porušení pokynov HZS a ustanovení zákona o HZS, pri požití alkoholu a návykových látok poistiteľ môže znížiť poistné plnenie až do výšky 50%.

8.5. UNION

poistná suma (10 000€/ 301 260SK)

Turista: pešia turistika, nad hornou hranicou lesa len po značkovaných chodníkoch.

Denné poistné 0,50 € (15SK) ročné 12,95€ (390SK).

Šport: včítane horolezectva do I.UIAA. Denné poistné 1 € (30SK), ročné 25,89€ (780SK).

Šport  Špeciál: včítane horolezectva od II. do IV.UIAA. Denné poistné 1,3 € (39SK), ročné 34, 52 € (1040SK)

Info a možnosť uzavretia sú  na:

https://www.union.sk/index.php?www=insurance_hzs_edit_top.

Príklad na výluky:

alkohol, zvýšené lavínové nebezpečenstvo (http://laviny.sk/index.php?menu=stupnicaLN

 dakedy trvá v Tatrách skoro celú zimu!)

Pohyb v teréne od V.stupňa podľa UIAA nekryje ani Šport špeciál.

Poistenie Turista a Šport si môžu klienti slovenských mobilných operátorov, môže začať najskôr dňom, hodinou a minútou prijatia prvej časti potvrdzujúcej SMS správy odosielateľom. Reklamy s číslom 6655 sú aj v prostriedkoch hromadnej dopravy, stačí

http://www.smspoistenie.sk/index.php?www=sp_detail_sms&id=63

Pre občanov ČR ponúka UNION aj online poistenie na zásah HZS na Slovensku https://www.unionpojistovna.cz/page/uvodni-stranka/pojisteni/pojisteni-do-slovenskych-hor/online.html   již od 12 Kč na den aj  s priblblou  protimedvědí  průkazkou  („Potkat medvěda je na Slovensku běžné. Nezřídka jej budete moci spatřit ve městech, na sídlištích, u vody nebo jen tak, na procházce.")

8.6. UNIQA

Poistná suma 16 597€ na na dobu 1 roka, poistenie je možné dojednať na pobočkách.

 HS01 vek od 0 do 64 r., pohyb v chodeckom teréne a nad hornou hranicou lesa len po značkovaných chodníkoch ročné poistné: 14,94€

HS03 vek od 65 do 75 r., pohyb v chodeckom teréne a nad hornou hranicou lesa len po značkovaných chodníkoch ročné poistné: 29,88€

HS02 vek od 0 do 64 r., tzv. „extrémne športy", ročné poistné: 39,83€ (1200Sk). Zahŕňa napr. turistiku mimo značkovaných chodníkov horolezectvo I.-IV. stupeň UIAA, skialpinizmus, zjazd na horskom bicykli, lyžovanie a snowboarding mimo vyznačených tratí.

8.7. WÜSTENROT

Poistná suma 10 500€. Uzatvára sa online a na obchodných miestach poisťovne iba spolu:

s celoročným cestovným poistením https://www.wuestenrot.sk/index.php?idpg=17 spolu za 63 €

alebo s individuálnym zdravotným  poistením http://www.4vyhody.sk/ spolu za 58 € ročne, (poistenci SZP za 46€), dá sa uzavrieť aj cez internet a telefonicky).

Najvýznamnejšie výluky sú, ak tiesňová situácia nastala:

•-          v súvislosti s požitím alkoholu

•-          pri vykonávaní nebezpečného druhu športu, rizikového športu či aktivity, Pre nás sú to najmä: horolezectvo všetkého druhu, turistika po ľadovcoch, turistika v náročnom teréne nad 3 500 m.n.m., turistika s nutnosťou použitia horolezeckých pomôcok, alpinizmus, skialpinizmus, lyžovanie a snoubording mimo vyznačených tratí alebo mimo stanoveného času prevádzky na vyznačených tratiach

9.  AKO TEDA NA SLOVENSKÉ POISTENIA ZÁSAHU HZS V SLOVENSKÝCH HORÁCH:

Poisťovne nám ponúkajú produkty, s ktorými vo väčšine záchranných akcií vystačíme a pri krátkodobom pobyte iba na  slovenských horách sú aj cenovo výhodné. http://hiking.sk/hk/ar/1232/horske_poistenie_leto2009.html

Poistiť sa treba dopredu v kancelárii poisťovne, v cestovnej agentúre, v outdoorovom obchode, v hoteli, na internete (podmienkou je samozrejme prístup poistníka k internetbankingu). Šetrí to čas, aby sme sa zbytočne nemotkali hľadaním možnosti poistenia po podhorských osadách (alebo po kopci hľadaním signálu GSM) alebo vlastne všade pod horami, kde zo zákona zachraňuje HZS.

10. SPOPLATNENIE ZÁSAHU HORSKEJ SLUŽBY ČESKEJ REPUBLIKY (HS ČR).

Situácia je trocha iná, ako u nás, alebo v Alpách:

V Českej republike zabezpečujú záchranu na horách Horská služba ČR,o.s. (=občanské sdružení) http://www.hscr.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=581&Itemid=13 a  Horská služba ČR, o.p.s (=Obecně prospěšná společnost) http://www.hscr.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=832&Itemid=13

Tieto úlohy jej vyplývajú zo Zákona o civilním letectví:

http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701/.cmd/ad/.c/313/.ce/10821/.p/8411/_s.155/701?PC_8411_p=VII&PC_8411_l=301/2009&PC_8411_ps=10#10821

Zdá sa vám to trocha to o.s. a  o.p.s. neprehľadné? Mne tiež, ale ušetrím vám klikanie: „Historie Horské služby: V roce 2001 vzniká jeden právní subjekt – občanské sdružení Horská služba České republiky. Občanské sdružení je financováno převážně z rozpočtu Ministerstva zdravotnictví. V průběhu roku 2004 došlo k dohodě jednotlivých ministerstev, pro které HS vykonává činnost, že nadále bude HS zastřešována Ministerstvem pro místní rozvoj, jako podpora cestovního ruchu. Na základě rozhodnutí vlády dochází k vytvoření obecně prospěšné společnosti – Horská služba ČR, o.p.s., která od 1.1.2005 přebírá odpovědnost za činnost HS v České republice"

HS ČR sa skladá zo 7 oblastí, každá má svoj Dom horskej služby s nonstop službou a nonstop telefonickým kontaktom. Oblasť má 3-15 záchranných staníc, časť z nich je funkčná iba cez víkendy alebo iba v zimnom období. http://www.hscr.cz/index.php?option=com_custompages&Itemid=4&task=oblast&oid=10

Či a ako sú v teréne kontakty na HS napríklad na strešníkoch všade, netuším. Nebol som tam tak 20 rokov. Určite by som si pred návštevou horskej oblasti zadal do mobilu nonstop telefónne číslo na príslušný Dom HS a ak by to nefungovalo, volal by som IZS 112.

AKO JE TO S PLATENÍM?

http://www.hscr.cz/attachments/cenik-HS-2008-_hlp.pdf – cenník platný od 1.12.2008

Povinnosť uhradiť zásah HS ČR je na rozdiel od situácie v SR:

nielen u zásahov vo „voľnom teréne", ale aj u zásahov na zjazdovke

nielen  u osôb plnoletých, ktoré majú spôsobilosť na právne úkony, ale aj u osôb do veku 18 rokov

na stránke slovenskej HZS je v hlavnom menu info o úhrade za zásah trikrát (raz v Zákone, raz vo FAQ a raz v POISTENIE) a o vhodnosti poistiť sa je info dvakrát. http://www.hzs.sk/index.php?lang=sk&site=faq  http://www.hzs.sk/index.php?lang=sk&site=poistenie

na stránke HS ČR bol  k 28.5.2011 iba sadzobník bez akýchkoľvek vysvetliviek, pričom z hlavného menu http://hscr.cz/ treba trafiť 3 správne kliky, kým sa naň návštevník dostane.  Pribudla už aj info  v šiestich jazykoch http://www.hscr.cz/attachments/info_Cz.pdf

Podstatný rozdiel je ale v  tom, že poistenie iba na zásah HS ČR tak, ako ho poznáme od slovenských poisťovní na zásah HZS na Slovensku, zatiaľ neexistuje ani od českých, ani od slovenských poisťovní. Poistenie na zásah HZS na Slovensku samozrejme nekryje zásah HS ČR.

11. AKO TEDA NA POISTENIE ZÁSAHU HS ČR:

1.členstvo v OeAV zahŕňa aj poistenie prípadnej záchrany – viď kapitola nižšie, no problem,

2.uzavrieť si v rámci cestovného poistenia aj poistenie liečebných nákladov v zahraničí podobne, ako si ho uzatvárame napr. k moru, teda na chorobu, úraz a smrť. Toto poistenie by malo obsahovať:

poistenie transportu k najbližšiemu zdravotníckemu zariadeniu včítane zásahu a pátrania HS a transportu vrtuľníkom. Prevoz vrtuľníkom sa hradí ako ošetrenie v „štátnej nemocnici" z Európskeho preukazu zdravotného poistenia (EPZS).

Poistenie liečebných nákladov: nutné! V podhorí v ČR sú aj nezazmluvnené súkromné zdravotnícke zariadenia a je (slušne povedané) určitá možnosť, že vás HS dopraví do zdravotníckeho zariadenia, ktoré nie je napojené na systém verejného zdravotného poistenia, kde Európsky preukaz zdravotného poistenia neplatí.

Pri uzatváraní tohto typu poistenia liečebných nákladov, uzatváraného na horskú turistiku a horolezectvo ( nie iba  na lyžovanie na upravovaných tratiach), si treba overiť, či komerčná poisťovňa považuje za zdravotnú službu nielen prevoz horskou službou, ale či uhradí  aj pátranie po nezvestnom, ak k poškodeniu zdravia u zachraňovaného nedošlo.

Poistenia liečebných nákladov v zahraničí ponúka množstvo poisťovní v rámci komerčného cestovného poistenia, popri bankových produktoch a v rámci individuálneho zdravotného poistenia, preto nemenujem žiadnu poisťovňu, ale nechávam každému na výber. Pripomínam potrebu poistenia detí do 18 rokov.

Ďakujem za spoluprácu pri spracovaní tejto časti článku MUDr.Petrovi Ivančákovi a Mgr. Danielovi Šimáně, Evropská oční klinika Lexum, Praha.

12. OESTERREICHISCHER ALPENVEREIN, teda Rakúsky alpský zväz.

At last, but not at the least. Alebo presnejšie: AT LAST, BUT AT THE BEST.

OeAV nie je poisťovňou, ale mnohí z nás túto možnosť už pred 1.7.2006 využívali najmä pri zájazdoch do zahraničných hôr a vstupovali doň najmä kvôli poisteniu záchrany. Zo 400 000 členov je ich cca 4 000 na Slovensku.

Členstvo v Alpenverein-e znamená pre nás najmä:

1. podľa Návštevného poriadku TANAPu možnosť vykonávania horolezeckej činnosti a skialpinizmu http://www.spravatanap.org/documents/43.html.

2. výhody a zľavy na alpských chatách, napríklad na ubytovanie až do 50%

3.  poistenia http://www.alpenverein.at/portal/Mitgliedwerden_Vorteile/0100_weltweit_versichert.php

záchrana (CELOSVETOVO, a ešte raz pripomínam CELOSVETOVO vo výške do 25 000€. Toto jediné by „stačilo" Thomasovi) pri úraze a ochorení, ktoré sú spôsobené v rámci športov vo voľnej  prírode, ktoré sú náplňou činnosti OeAV: turistika, horolezectvo, skialpinizmus, lyžovanie, snowboarding, túry na horskom bicykli, rafting, kaňoning, bežecké lyžovanie a pod., a to aj počas dopravy motorovým vozidlom, lanovkou a pod. na miesto aktivity. (Pozor! Aj na hory a zjazdovky v ČR potrebuje slovenský občan poistenie záchrany i poistenie liečebných nákladov, pretože zdravotné poisťovne majú pod horami málo zazmluvnených poskytovateľov a teda EPZS veľmi nepomôže)

 Výluky: súťaže, tréningy na súťaže (prevažne u bielych športov) a "zemepisné" výluky: Arktídu, Antarktídu a Grónsko, expedície nad 6 000 mnm.

Trekové expedície sú v základnom poistení poistené prvých 8  týždňov, včítane jednodenného výstupu nad 6000 mnm.

Pri  ceste slovenského drotára  na rok napr.do Kanady  za robotou  alebo napr. na ročný jazykový kurz/brigádu/ sa   to neráta ako  trenková expedícia.  Treba však v prvých 8 týždňoch náhlásiť zmenu pobytu člena OeAV. Bližšie info u svojho sprostredkovateľa členstva v OeAV.

transport zo zahraničia po úraze, chorobe alebo úmrtí. Výška plnenia je neobmedzená ale treba NAJPRV kontaktovať centrálu, pretože prevoz má zabezpečiť jedna zo zmluvných organizácií. V opačnom prípade sa hradia len náklady do výšky 750€

– Transport v tuzemsku neobmedzené plnenie, ak predchádzala záchranná akcia

úhrada nákladov lekársky nevyhnutného  ošetrenia v zahraničí do 10 000 €,  teda ak cestujete do oblastí, kde neplatí  európsky preukaz zdravotného poistenia, treba si urobiť pripoistenie expedícií pre členov OeAV 1,6 €/d., alebo iné komerčné poistenie. Môže sa stať,  že ten limit 10 000 € by ste vyčerpali za pár dní na JIS a potom už idete, teda vlastne ležíte  „za vlastné"  (= predať byt, dom…..)

poistenie zodpovednosti  3 000 000 €  (to je suma, čo? tie nuly sú tam správne!) Poistná ochrana sa vzťahuje na Európu vrátane stredomorských ostrovov (s výlukou ostrovov v Atlantickom oceáne, Islandu, Grónska, Špicbergov, ázijskej časti Turecka a SNŠ)

právnej ochrany do 32 703 € Poistná ochrana sa vzťahuje na Európu vrátane stredomorských ostrovov (s výlukou ostrovov v Atlantickom oceáne, Islandu, Grónska, Špicbergov, ázijskej časti Turecka a SNŠ)

Na stránkach slovenských sprostredkovateľov nájdeme okrem výšky členského a doslovného prekladu poistných podmienok aj ich viac-menej vydarené preklady a parafrázy. Kto však chce, potrebné informácie si nájde, alebo vypýta z Rakúska.

http://www.alpenverein.at/portal/Service/Versicherung/WWS_Folder_2011_D_ebook.pdf

http://www.activeplanet.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=49&lnk=oeav

http://www.activeplanet.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=51&lnk=oeav

Je možné dohodnúť si k základnému poisteniu aj pripoistenie trvalej invalidity nad 50% následkom úrazu.

http://www.activeplanet.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=52&lnk=oeav

pripoistenie expedícií:

http://www.activeplanet.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=133&lnk=oeav

http://www.activeplanet.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=50&lnk=oeav

http://www.oeav.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=89&Itemid=104

http://www.edelweiss.sk/cesky/info/uvodni-stranka.html

http://alpenverein.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=38&Itemid=65

http://alpenverein.hory.sk/

Členstvo „dospeláka" 26-60 rokov v OeAV je za cca do 58 € ročne, rodina cca do 103€/r. Noví členovia, ktorí vstúpia do spolku po 1. septembri roku predchádzajúcemu roku členstva sú členmi (a rovnako aj poistení) do 1. januára nasledujúceho roku, i keď sa za toto obdobie členské neúčtuje. Teraz ešte raz a zrozumiteľnejšie: ak vstúpite do  OeAV od 1. 9. 2011, ste členmi do 31.1.2013, teda 17 mesiacov ).

Čo robiť v prípade poistnej udalosti : http://www.activeplanet.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=56&lnk=oeav

Nezabudnite, že člen OeAV má aj poistenie zodpovednosti a právnej ochrany, ktoré sa výborne hodia, napríklad keď  sa zrazíte na slovenskej zjazdovke s (nebodaj ešte aj americkým) právnikom.

Ak si prepočítate výšku členského na dĺžku členstva, výšku poistných súm, je to najefektívnejšia možnosť, najmä ak si porovnáte hoci iba výšku poistných súm.

Bolo by však dobré pripomenúť, že  každý slušný turista, horolezec,  skialpinista na Slovensku by aj tak mal byť AJ  členom našich organizácií, inak sa priživuje na tých ostatných, ktorí   sa v členskom skladajú na to, aby sme mohli na Slovensku chodiť do hôr.

13. Záver

poistiť sa dopredu dole pod kopcami, na poistnej zmluve si poriadne prečítať aspoň dátum a čas začiatku a konca poistenia, pred túrou a na túre veľmi nechľastať a nahlasovať návraty z túr !

Peter Kalenský

http://prevyk.php5.sk/?id=5

4 komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *