Náš člen Jano Doležal a Tomáš Rigoci na Broad Peaku

Askoli (SITA) – Slovenský horolezec Tomáš Rigoci z tímu Marmota a jeho kolega Jan Doležal v sobotu vystúpili na vrchol dvanástej najvyššej hory sveta Broad Peaku (8047 m).

Štyridsaťročný rodák z Nitry Rigoci sa stal po Petrovi Hámorovi a Pavlovi Luptákovi tretím Slovákom, ktorý zdolal túto osemtisícovú karakoramskú horu. O päťdesiatpercentnú úspešnosť expedície sa krátko nato postaral rodený Moravák žijúci v Dolnom Kubíne Doležal.

Vrcholový útok štvorčlennej výpravy v zložení Rigoci, Juraj Rebro, Jan Doležal a Branislav Pastor bez podpory výškových nosičov a bez použitia umelého kyslíka klasickou, tzv. rakúskou cestou sa začal v sobotu ráno. Vedúci expedície vysokohorského klubu Marmota Juraj Rebro sa okolo 9.00 h miestneho času (6.00 h SELČ) obrátil vo výške približne 7600 m a vrátil sa do tretieho výškového tábora (7050 m). Vo výške 7900 m sa skončil tiež pokus najmladšieho z kvarteta Branislava Pastora. Ostatní dvaja pokračovali ďalej a svoje úsilie dotiahli až do úspešného konca.

O Broad Peak sa doteraz pokúšalo sedem expedícií so slovenskou účasťou. Prvá v roku 1998 pod vedením Vladimíra Štrbu, ostatná pred dvoma rokmi. Na vrchole doteraz stáli dvaja Slováci – ako prvý v roku 2006 Popradčan Peter Hámor a o rok neskôr aj Pavol Lupták. Obaja na vrchol vystúpili tou istou cestou, akou sa vydali Rebro, Rigoci, Doležal a Pastor. V roku 2008 bol veľmi blízko k cieľu aj tretí Slovák Jozef Kopold. Počas nočného výstupu však nedokázal hodnoverne posúdiť, či stojí na najvyššom bode, alebo len na vrcholovom hrebeni.

Tomáš Rigoci má na svojom konte viac ako tridsať alpských štvortisícoviek vrátane najvyššieho Mont Blancu, ďalej Elbrus (2004), Pik Lenina (2007), Damavand (2008), Aconcaguu (2009) a Muztagh Atu na lyžiach (2009).

Najstarší, 53-ročný člen expedície Jan Doležal ako jediný pred Broad Peakom už pôsobil na osemtisícovej hore. V Alpách vystúpil na viac ako dvadsať štvortisícoviek, na Kaukaze zdolal okrem Elbrusu aj Donguz Orum a Džan Tugan. V Maroku stál na vrcholoch piatich štvortisícoviek, počas expedície do Turecka vystúpil na Ararat a Mount Kackar. V Pamíre uskutočnil dva pozoruhodné výstupy – klasickou cestou na Pik Lenina (2007) a predovšetkým veľmi cenný prvovýstup na Korumdy East (2008). Jeho prvá himalájska skúsenosť je spod Šiša Pangmy, kde sa mu podarilo dosiahnuť výšku 7600 metrov.

Zdroj: SITA  17.07.2010 21:26:24

 

8 komentárov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *