Zasa Alpy s K4000 ...

Finále prípravy zájazdu do Täschu a Courmayeuru (15.- 29.8.2003) nám okorenili júlové jóbovky zo sveta i z Álp – ľadovce sa topia, permafrost povolil a mnohé výstupy sú nemožné („išli by tam len samovrahovia“), Matterhorn je zavretý atď. Že nič sa neje také horúce, ako sa uvarí, som zistil ešte pred odchodom: 31.7. som sa cez iamesácku stránku preklikal až k správe z Zermattu, že od 18.7. je Matterhorn znova otvorený. Bezmála po 2 týždňoch od otvorenia Hörnligratu nebolo o tom v našej tlači ani v telke ani slovíčko. Aj v uhorkovej sezóne asi platí: good news, no news. To len tak na okraj, lebo zopár ľudí, prihlásených na zájazd, malo o Matterhorn záujem.

Obvyklé trmácanie (tentoraz MB Sprinterom pre 18 ľudí s prívesom na batožinu) do Západných Álp sme si spestrili zastávkou v Innsbrucku, kde sme využili čas na innsbruckú feratu, vrátane výstupu na Kemacher (2480 mnm). Po povinnej pauze hurá na veterný Furkapass, spíme na verandách sivých kasárenských barakov. Maťo – náš perfektný šofér- síce už zažil kadečo, ale preňho i pre minibus to bol výškový rekord.

Ráno ďalej do Täschu, vlastne do Randy. Aklimatizačka bola vo tri vrhy: Jožo Podskoč so svojou grupou na Breithorn, Jano „Fuki“ Fukas na Alphubel a zbytok smer Domhütte. Celkom sa nám zadarilo, iba trochu zlostilo počasie, a teda niektoré výstupy boli na druhý pokus.
Domtím (prevažne z Kysúc) skúsil aklimatizačku na Lenzspitze, ale v 4000 m sme kvôli počasiu otočili. Aj tak to bolo poriadne ambiciózne – najprv podvečer vydupať naťažko 1500m ku chate (sprievodca radí šliapať ráno - jednak sa ide v tieni a poobede je aj čas na nejaký odpočinok) a potom na druhý deň ráno o 3.30 vyraziť na Lenzspitze, označený Goedekem ako PD+.

Na druhý deň sme si v skoro fotografickom počasí vychutnali Dom cez Festigrat. Info pre tých, ktorí sa chystajú použiť normálku na Dom: pri schádzaní z Festigjochu na Hobärggletscher sa otvorila okrajová trhlina a je tam drevený, cca 15 m rebrík.

V kempe Attermenzen (http://www.camping-randa.ch) regenerujeme a stretávame sa s ďalšími, ktorí absolvovali prvé výstupy – pre niektorých sú to ich prvé štvortisícovky, iní dopĺňajú zbierku. Predpoveď počasia na aklimatizačky vyšla – možnosť popoludňajších búrok si overila partia na Breithorne i Domtím. Nastupujeme teda do druhého kola: ciele sú Dufourspitze, Nordend. Kysucká trojka brzdená mnou zasa trieli na poriadne vysoký cieľ – Weisshorn východným hrebeňom. Čo sa týka šliapania – na Dom to bolo z Randy 3160 m, na Weisshorn je to 3100 m. Oba sú na vrchole Goedekeho tabuľky alpských štvortisícoviek, zoradených podľa prevýšenia. Ale na druhej strane – naši kamaráti sa pod Breithorny tiež nevyviezli na lanovke, takže nebolo to iba tých 350 m prevýšenia od Klein Matterhornu, ale navrch ešte 2300 m z Zermattu.

Na Weisshornhütte vypálime až predpoludním, lebo skôr sa nám nechce. Našťastie je polojasno a slnko tak nepáli do strání. Zo sprievodcovského času 4:40 h uberieme hodinku a o tretej už staviame stany 200 m nad chatou. Obzeráme nástup, staviame mužíkov na ráno. Aj tak nesprávne. Predpoveď je polojasno, takže rozhodnutie je, že ak v noci nebude pršať, vyrazíme o 3.30, ak bude pršať, nič sa nedeje, ďalší deň má byť krajší. Zaspávame za neustáleho vzdialeného padania kamenia a sérakov.

Alpy s K4000Alpy s K4000Alpy s K4000
Alpy s K4000Alpy s K4000

Ráno nastupujeme do metodicky precízne pripraveného „kufra“ a strácame tak jedenapolhodiny na vedúce družstvá. Kratšia cesta vedie priamejšie od stanov cez ľadovec. Nič to, kufrujúc pomaly stúpame suťovo-skalnatým rebrom až na Frühstückplatz. Na vrchol je to po hrebeni čosi cez kilometer. Naväzujeme sa a pokračujeme lezením po skalnatom hrebeni II. – III. štýlom kade oči povedú. Sprievodca síce podrobne popisuje, ktorá vežička sa kadiaľ oblieza, ale možností je viac, a teda nestíhame ho dodržiavať. Kramle sme buď nenašli, alebo už ich asi vzal čert – alebo skôr Perún. Hrebeň je veľmi vzdušný, relatívne pevný, ale spod neho sa na ľadovec občas tu a tam usype fúrik skál. Pokračujeme snehovým hrebeňom, ktorý má väčšinou na ľavej strane hmatateľnú skalnatú oporu, takže preveje sú zriedkavé. O pol jednej dorážajú na vrchol Mirka s Jurom, po nich o nejakú hodinku aj Andrej so mnou. Počasie vyzerá stabilne polooblačno, takže chvíľku si vychutnávame výhľady na skupinu Mischabel a pomaly zostupujeme. Cestou späť nachádzame správnu cestu k stanom a o pol desiatej varíme večeru.

Ráno sa budíme do krásneho dňa, lebedíme pred stanmi, do obeda sušíme výstroj a vychutnávame výhľady. Náladu nám ešte vylepší domorodý sólista, ktorý je už o nejakej pol druhej späť z vrcholu. Superalpský štýl, nevyzerá ani taký uťahaný, ako my včera večer. Večer v kempe patričná regenerácia a bojová porada pred odpočinkovým dňom. Strohé správy od miestnych turistov a slovenských horských vodcov o situácii v oblasti Mt. Blancu sú skôr nepriaznivé, takže čakáme na aktuálne info v Courmayeuri.

Presúvame sa v noci a o ôsmej už sme nastúpení pred ceduličkou, že otváracie hodiny domu horských vodcov v Courmayeuri sú až od 9.00. Takže ešte prechádzka a o deviatej nám slečna vysvetľuje, že v oblasti Mt. Blancu sa chodí iba Rochefortský hrebeň a la Tour Ronde. Dent du Géant sa tiež nevodí, lebo na začiatku klasickej cesty chýba riadny kus skaly. Počasie má byť slušné. Čo teraz? Hlasujeme aj o možnostiach vrátiť sa do do Alagna Valsesia pod Monte Rosou, kde sú dobré podmienky, alebo vybehnúť na Grand Paradiso. O chlp vyhráva pôvodný program. Presúvame sa do campu Grandes Jorasses za Planpincieux a balíme. Jožova päťka a kysucká trojka, doplnená Milanom a mnou, vyrážajú cez Punte Helbronner na Glacier du Géant. Fuki vedie trek po dolinách.
Dva stany staviame na Col de Rochefort 3389 mnm, na ďalšie dva je miesto v 3516 mnm na skalnej ostrohe pod Dent du Géant. Na druhý deň ráno Jožova päťka vyráža na Rochefortský hrebeň a cez Aig.de Rochefort (4001 mnm) dôjdu až na Dôme de Rochefort (4015 mnm). Naša dvojka ráno čaká, až sa Kysučania prídu nasťahovať do svojho stanu (včera vyrazili neskôr, vyšliapali cez 2000 výškových metrov a spali na stanici lanovky). Neskorý štart o ôsmej nám už nedáva veľké šance na Dôme de R. Keď pod Dent du Géant Kysučania zbadali nastupujúcich ľudí, neodolali výzve Zubu a rozhodli sa, že si počkajú na správy od zostupujúcich a potom si to vylezú. S Milanom postupujeme po hrebeni, na začiatku si môžeme vybrať buď snehový hrebeň, alebo viac vpravo skalou, potom hrebeňové lezenie do II. Vlastný výstup na Aiguille de Rochefort je po dosť rozlámanej skale. Z vrcholu vidíme našu päticu na vrchole Dôme de R. Hodnú chvíľu vyčkávame, či sa nám medzi prevaľujúcimi sa mrakmi neukáže výstupovka na Jorassy, potom sa uspokojíme s výhľadmi na Midi a otáčame. Cesta späť nám trvá skoro rovnako, ako nahor. Jeden exponovaný firnovo – ľadový výšvih (cez 50 st., výška cca 40 m) odisťujeme dvoma ľadovými skrutkami. Na Zube identifikujeme zlaňujúcu kysuckú trojku, čakáme ich a gratulujeme - aj im sa zadarilo. Nástup bol aj s kufrom za V., potom klasika s fixmi.

Večer a ráno si podobne, ako to bolo pod Weisshornom vychutnávame panorámu okolitých hôr osvetlených šikmým žltooranžovým svetlom, na obed zostupujeme dole. Jožovo družstvo skúša ešte la Tour Ronde, ale pre padnuté skaly v ceste nenachádzajú tú správnu „klasiku“. V kempe sa všetci schádzame a balíme.
Ráno sme v Cortine d´Ampezzo, šofér má pauzu, my si dáme Tofana Mezzo (3442 m). Bez mapy síce netrafíme na nástup feraty a ideme vlastne časť výstupu zostupovkou, ale aj tak je to príjemná zastávka. Pobede hurá domov a o jednej ráno sme v Bratislave.

Tentoraz sa otázky „kam ideme na budúci rok“ ozývali až na konci zájazdu (minulý rok som sa pýtal Jožka Zábojníka už pri nakládke v Žiline). Teda kam? Neviem, ale treba chodiť do Álp, lebo ešte pár (tisíc) takých slabých zím a horúcich liet, ako boli tohtoročné a ostane nám z Álp iba rovina. Pre každý prípad som si do zbierky máp kúpil LKS 1:25 000 1327 Evoléne, čo je vľavo (orograficky) od Täschu. Teda aj od mapy LKS 1328 Randa. Takže uhádnuť, čo sme obzerali, nie je pre vás také ťažké.



Peter Kalenský (peter.kalensky@orangemail.sk)


 

 




posledná modifikácia 17.02.2004 námety a pripomienky