Prechod hrebeňom Nízkych Tatier 2011

V dňoch 7. – 8. mája 2011 sa uskutočnil už 9. ročník prechodu hrebeňom Nízkych Tatier. Zúčastnilo sa ho 36 turistov (18 žien), čo je rekordná účasť, aj napriek tomu, že bolo prihlásených až 50 ľudí.

Najstarším účastníkom bol už tradične Štefan Maar, a z najväčšej diaľky pricestovala z Prahy jeho dcéra Beatka. Prvý deň sme absolvovali po trase Donovaly – Hiadeľské sedlo – Veľká Chochuľa – Latiborská hoľa – Zámostská hoľa – Ďurková – Útulňa pod Chabencom. Niektorí vynechali výstup na Kozie chrbty a začali v Korytnici. Potvrdila sa priaznivá predpoveď počasia, bolo príjemne teplo, jasno až polooblačno a na rozdiel od minulých ročníkov na chodníku sme nenašli žiadne zbytky snehu. Príjemnú atmosféru na hrebeni trochu kazil nepríjemný vietor, ktorý s časom naberal na sile. Všetci sme sa stretli medzi 16. a 18. hodinou v útulni. Boli sme zvedaví na následky publikovaného krvavého incidentu z minulej soboty. Všetko fungovalo ako po iné roky, len chatár Ďuro Šikula sa medzi nami moc neukazoval a smutne riadil personál v kuchyni. Na chate bolo viac ako 50 ľudí, ale všetci mali kde spať a mnohí dostali aj kompletnú večeru. Na laviciach v jedálni nakoniec spali len dvaja členovia našej skupiny s personálom útulne, ktorí uvoľnili svoje postele turistom.

Ešte v noci začalo pršať aj snežiť a v nedeľu sme sa zobudili do zamračeného dňa. Väčšina účastníkov prechodu vzdala ďalší postup po hrebeni a zostúpili do Magurky a Jasenia. Najsilnejšia skupina Jeník Doležal so svojimi tromi priateľkami vyrazili už pred 6. hodinou a okolo 15. hodiny boli už na Čertovici. Siedmi sme vystúpili na Chabenec a odtiaľ po hrebeni cez Košariská, Poľanu a Dereše na Kamennú chatu pod Chopkom. Počasie sa začalo zlepšovať až pri zostupe do Jasnej a tak sme prešli hrebeň v hmle a silnom vetre po čerstvom snehu.

Aj napriek nevydarenému nedeľnému počasiu budeme všetci radi spomínať na dva dni naplno prežité v Nízkych Tatrách. Už sa tešíme na desiaty ročník prechodu, ktorý sa uskutoční začiatkom mája budúceho roka.

Obrázky z akcie nájdete vo fotogalérii a podrobnejší článok pripravuje Martinka Kasanova.

Jano Krchnavý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *